preverbale logopedie

 

Borstvoeding

Het is prachtig, je pasgeboren kindje dicht bij je, tevreden drinkend aan je borst. 

Helaas is dit niet bij iedere moeder vanzelfsprekend. 

Wanneer kinderen bijvoorbeeld te vroeg of met een laag geboortegewicht geboren worden, kunnen er problemen zijn met het voeden. Er zijn ook andere oorzaken.

De lactatiekundige helpt de moeder voor een zo optimaal mogelijke borstvoeding.

De logopedist informeert, helpt en adviseert over de aanpassingen die voor de baby nodig zijn om veilig en goed te kunnen drinken. Positieve ervaringen en een goede start zijn belangrijk voor de toekomst van de baby, in het bijzonder voor het eten en drinken. 

 

Drinken uit de fles

Ook het drinken uit een fles verloopt niet altijd even makkelijk voor elke baby. Hier spelen vaak verschillende factoren samen een rol. De logopedist observeert de voeding en luistert naar uw ervaringen, om te komen tot een gezamenlijke aanpak. De logopedist kan bijvoorbeeld adviseren een andere houding te proberen, het speentje/de fles te veranderen of het tempo aan te passen, maar ze zal ook zeker laten weten welke oplossingen van de ouders zelf goed werken voor de baby. Het is belangrijk dat de veranderingen niet te veel in één keer zijn. 

 

Starten met vastere voeding 

Een aantal maanden na de geboorte, wanneer het kindje is gegroeid en zijn/haar hoofd meer stabiel kan houden, kan je proberen het eerste fruit-/groente hapje aan te bieden met een lepeltje. Dit is een vaardigheid die de baby echt moet leren. Het vraagt een andere manier van het gebruiken van het mondje. Het is niet meer alleen zuigen, slikken en ademen.  

Wanneer ouders merken dat dit niet vanzelf gaat kan de logopedist helpen. 

 

Meestal kom ik bij u thuis, in de eigen vertrouwde omgeving. We stemmen af wanneer de baby ongeveer toe is aan een voeding, zodat ik dan kan meekijken.